The Bay School of San Francisco

The Bay School of San Francisco is located in a historic landmark Army barracks in the Presidio, intertwining historic preservation, adaptive reuse, and sustainability. The new, independent high school is designed to require less than half the energy consumption required to construct and operate a new school building of comparable size.

This conversion of an historic landmark Army barracks into a start-up independent high school weaves together historic preservation, adaptive reuse, and environmental responsibility, creating spaces that teach.

Owner

The Bay School of San Francisco

Location

Presidio of San Francisco, CA

Size

66,000 sq. ft.

Image Credit

Tim Griffith

Share

The Bay School is an independent high school with an academic emphasis on science, technology, and ethics—and their crucial interrelationships. The school is designed to serve a student body of 400 with 22 classrooms and seminar spaces, six sophisticated laboratories, art and music spaces, a 22,000-volume library, student center and dining room. The high performance design integrates resource-efficient design strategies, building systems and materials throughout and is estimated to require less than half the energy consumption required to construct and operate a new school building of comparable size.

Awards
AIA National - Education Design Awards, Merit Award
AIA National, Honor Award for Interior Architecture
International Innovative School Design Awards, Merit Award
International Interior Design Association, Honor Award
AIA California Council, Merit Award
AIA San Francisco, Citation Award
The Bay School of San Francisco is located in a historic landmark Army barracks in the Presidio, intertwining historic preservation, adaptive reuse, and sustainability. The new, independent high school is designed to require less than half the energy consumption required to construct and operate a new school building of comparable size.

“The design acknowledges the youthfulness of the students, while still demonstrating a respect for our environment: an excellent example for the integration of sustainability in institutional projects.”

AIA National Interior Architecture Award Jury